Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En typisk sommardeckare

/

Det börjar med att ett barn föds. Det är Läckbergs huvudfigurer Erica (Claudia Galli Concha) och Patrik (Richard Ulfsäter) som får sitt första. Glädjen borde vara total men Ericas mamma är distanserad. Strax därefter dör båda Ericas föräldrar och lämnar efter sig sitt hus som Erica tar över.

Annons

Det första som händer är att en okänd man dyker upp och hävdar att han är Ericas halvbror. Efter den chocken hittas mannen död och en spiral av osannolika och våldsamma händelser dras igång. Två parallella historier, en nutida, och en som äger rum under krigsåren visas upp för att lösa mysteriet. Eller mysterierna, det är många trådar som ska knytas ihop när Erica börjar undersöka sin mammas hemlighet.

Lika knepigt som det blir för Erica att få klarhet blir det för publiken att hänga med och att känslomässigt investera i rollfigurerna.

Filmatiseringarna av Läckbergs böcker har hittills sänts på tv med varierande kvalitet. Förväntningarna är därför inte i topp inför den här versionen. Utan att vara superrafflande är den här emellertid kompetent gjord, snyggt filmad och med bra skådespelare. Exempelvis Amanda Ooms dyker upp i en roll, och påminner om att hon borde synas mer i svensk film. Veteranen Inga Landgré är ljuvlig och nykomlingen Edvin Endre klarar sig fint i den här historien, som lyckas paketera nostalgi, nazister och svensk delad föräldraledighet i en typisk sommardeckare.

Dvd/bd-film: Fjällbackamorden 1 - Tyskungen

Genre: Thriller

Regi: Per Hanefjord

Roll: Jakob Oftebro, Amanda Ooms, Richard Ulfsäter, Claudia Galli

Dvd/bd-premiär: 9 oktober

Betyg: 3/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons