Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pur filmupplevelse

/

Upprinnelsen till Friedrich Nietzsches sammanbrott i Turin 1889 sägs vara en incident då han såg hur en häst blev pryglad. Den då 55-årige Nietzsche ska ha sprungit fram till hästen och kollapsat.

Annons

Om denna händelse berättar den ungerske filmaren Belá Tarr i inledningen av den här historien. Men detta är nu ingen film om Nietzsche. Den handlar om hästen.

Eller, snarare om hästens ägare, en fattig bonde och hans dotter på en öde landsbygd. Blåsten är öronbedövande, fotot svartvitt och allting dystert. Efter 20 minuter kommer den första repliken. Dottern har ställt fram dagens - och alla andra dagars - middag och yttrar ordet "klart".

Genom att beskriva den både fysiska och andliga nöden får Belá Tarr oss att gå en mil i deras skor. Långsamt tvingar Tarr in tittaren i sitt eget tempo, där detaljerna blir tydligare ju längre in i berättelsen vi kommer. Varje dag redovisas noggrant. Det är en skickligt genomförd process. Samma scenarion visas gång på gång, ur nya vinklar. Långa tagningar med en följsam kamera vidgar perspektivet. Lagom till dag fyra är det fysiskt smärtsamt att titta. Jag inbillar mig att det är en liknande upplevelse att springa maraton som att se på "Turinhästen". Det gäller att komma in i rätt rytm, behålla skärpan och härda ut. För när vi väl kommit över målsnöret väntar den tillfredsställande belöningen - en upplevelse man aldrig kommer att glömma.

Dvd/bd-film: Turinhästen

Genre: Drama

Regi: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky

Roll: János Derzsi, Erika Bók, Mihály Kormos, Ricsi

Dvd/bd-premiär: 28 augusti

Betyg: 4/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons