Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En härlig och snygg måbra-film

/
  • Edda Magnason och Sverrir Gudnason spelar Monica Zetterlund och Sture Åkerberg i
  • Edda Magnason är som gjord för att spela rollen som Monica Zetterlund i

Annons

Greppet att komprimera stora delar av Monica Zetterlunds liv till en historia som utspelar sig under ett och ett halvt år är inte historiskt korrekt. Men det blir en bra film som lyckas fånga både hennes svala och varma sidor, hennes aptit på livet och karriären utan att ducka för hennes alkoholproblem.

Att det i "Monica Z" också lyfts fram vilken ovanlig kvinna hon var för sin tid och hur viktigt hennes arbete som sångerska var för henne, det är inte bara smart och respektfullt, det är dessutom sällsynt i biografiska filmer om kvinnor.

Jämför med filmen om Thatcher med Meryl Streep häromåret, som bara nämnde hennes politiska gärningar i förbifarten och koncentrerade sig nästan helt på hennes familjeliv. Här får musiken vara närvarande på ett centralt sätt, samtidigt som filmen inte väjer för hur mycket artisteriet också kostade Monica Zetterlund.

Att regissören Per Fly lyckas göra en härlig och nästan amerikanskt snygg måbra-film, som ändå innehåller så mycket svärta, det är skickligt.

Men det som höjer filmen är främst två skådespelares förtjänst. Både Edda Magnason i rollen som Monica och Kjell Bergqvist i rollen som hennes sträva pappa briljerar.

I Magnasons fall är det nästan svårt att förstå att filmen var på tal innan producent och regissör hade träffat henne, hon är som gjord för den här rollen. Att den här komplexa rollen är hennes debut är svårt att förstå. Och det faktum att Kjell Bergqvist kommer att locka horder av biobesökare till tårar, det är en nästan lika stor överraskning.

BIOFILM: Monica Z

Genre: Drama

Premiär: I kväll, 13/9, i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik (även Sverigepremiär)

Med: Edda Magnason, Kjell Bergqvist, Sverrir Gudnason med flera

Regi: Per Fly

Speltid: 1 timme 50 minuter

Censur: 7 år

Betyg: 4/5

Miranda Sigander /TT spektra

Mer läsning

Annons