Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DiCaprio och Mulligans glans räcker inte

/

F. Scott Fitzgeralds komplexa "Den store Gatsby" är en fantastisk läsupplevelse. Att ge sig på att översätta den imponerande exaktheten i språket till film är ingen lätt match. Baz Luhrmann ("Moulin Rouge") kämpar väl men lyckas inte hela vägen.

Annons

Genom Tobey Maguires berättare Nick Carraways ögon får vi hänga med i det jazziga 1920-talets New York, fullt av dekadens och galenskap. Under en sommar vill alla festa hos den mystiske Gatsby, som bjuder på de galnaste tillställningarna, ute i sitt palats på Long Island. Till tonerna av Jay Z och Lana del Ray skapar Luhrmann en festlig stämning med vackra bilder och kameraåkningar.

Nick bor granne med Gatsby och är dessutom kusin med den vackra societetshöjdaren Daisy, gift med den stenrike överklasskillen Tom Buchanan.

"Den store Gatsby" är i sin ursprungsform en strålande klasskildring. Jay Gatsby representerar den amerikanska drömmen men när det väl kommer till kritan betyder hans pengar ingenting. Detta är också en kärlekshistoria och det är den biten som fungerar bäst i den här filmversionen.

Både Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan har karisma nog att förtrolla bioduken. De förmår också att bryta sig loss från Luhrmanns i övrigt serietidningslika karikatyrer och skapa lite känsla och nyanser. I deras spel kan man ana de håligheter och den desperation som gör originalet så gripande.

Dvd/bd-film: Den store Gatsby

Genre: Drama

Regi: Baz Luhrmann

Roll: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Isla Fisher, Tobey Maguire

Dvd/bd-premiär: 18 september

Betyg: 2/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons