Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clooney räddar konst från nazisterna i ny film

George Clooney kände att han ville göra en mindre cynisk film.
Resultatet blev "Monuments men", historien om hur konstkännare i andra världskrigets slut räddade konst som nazisterna stulit.
Under fredagskvällen har filmen premiär i Härnösand och Örnsköldsvik.

Annons

När George Clooney hörde storyn om hur nazisterna stal och även förstörde hundratals värdefulla konstverk under andra världskriget, kände han att det var något han ville göra film av.

– Det är frågan om liv kontra konst. Är det värt att riskera livet för att rädda kultur, säger han till undertecknad reporter och besvarar sedan frågan själv:

– Ja, ibland kan det vara det. Om vi inte har kvar vår gamla kultur förlorar vi något av oss själva. Och vi riskerar att göra om samma misstag igen.

"Monuments men", som har svensk premiär i dag, fredag, bygger på den verkliga historien om hur en grupp konstkännare under andra världskrigets slutskede skickas till Europa för att försöka hitta och rädda de konstskatter nazisterna stulit.

Många av dessa mästerverk förstördes, men många hittades också. Och, som tidningsrubriker kunde berätta för några månader sedan, man hittar fortfarande konstverk som stals under andra världskriget.

– Ja, det här är ett ämne som kommer att bli aktuellt gång på gång. Jag är glad att det talas om det igen nu.

Clooney har regisserat och spelar huvudrollen och har kring sig ett namnkunnigt gäng som innehåller Matt Damon, Bill Murray, Hugh Bonneville, Jean Dujardin och John Goodman.

– De flesta är mina vänner och vi skrev manuset direkt för dem. Och att regissera vänner är enkelt. Jag är inte den sortens regissör som skriker och bråkar. Vi har det lugnt och trevligt och eftersom de är mina vänner så står de ut med om jag säger att en tagning var dålig och att vi måste göra om den.

Clooney har drivit projektet tillsammans med sin vän producenten Grant Heslov.

– Vi tyckte vi hade gjort väldigt cyniska filmer ett tag, och kände att vi ville göra någonting som var mindre cyniskt. Den här berättelsen påminde mig om gamla klassiker som Kellys hjältar och Kanonerna på Navarone.

Hollywood har förstås berättat många historier från andra världskriget. Men George Clooney tycker att "Monuments men" skiljer sig från andra.

– Det är inte en patriotisk berättelse, det handlar om en unik grupp män och om hur de som segrat inte behåller det de hittat.

Vad tänker hårt arbetande Clooney göra nu? Han skrattar.

– Jag ska ha ledigt. Jag har inte varit i mitt hus i Los Angeles på ett och ett halvt år.

Fakta - Nazisternas konststölder

• Experter beräknar att drygt 200 000 konstverk stals av nazisterna från 1930-talet fram till andra världskrigets slutskede 1945. I stor utsträckning stals konstverken från judiska ägare.

• Stölderna gör sig påminda även i vår tid. Så sent som i vintras avslöjades att polisen i München påträffat en konstgömma med drygt 1 400 verk som nazister lagt beslag på.

Gunnar Rehlin /TT

Mer läsning

Annons