Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både smärtsam och hoppfull

/

Tolvåriga Komona har ryckts från hemma i byn söder om Sahara, tvingats skjuta sina egna föräldrar och drillas nu till barnsoldat hos Stora Tigerns rebeller.

Annons

Det låter som en svart historia, och visst visar Kim Nguyens prisade film upp en smärtsam verklighet. Men det är också en romantisk berättelse där det finns plats för förälskelse, medmänsklighet och hopp.

För även om Komonas nya vardag består av våld och död finner hon kärleken i en annan barnsoldat, och tillsammans drömmer de om ett liv bortom slagfälten. Filmen berättas i tillbakablickar av en äldre Komona, som väntar barn och vill göra upp med sitt förflutna.

Om det är något som skaver med filmen så är det att den utspelar sig i ett namnlöst afrikanskt land. Medan barnsoldater är ett fenomen som återfinns överallt i världen, är det på film nästan uteslutande ett afrikanskt problem. Den fransk-vietnamesiske regissören har sagt att inspirationen till "Krigets barn" kommer från Burma. Jag hade gärna sett att han vågat vidga perspektiven, och låtit filmen utspela sig där.

Dvd/bd-film: Krigets barn

Genre: Drama/Krigsfilm

Regi: Kim Nguyen

Roll: Rachel Mwanza, Alain Lino Mic Eli Bastien, Serge Kanyinda, Mizinga Mwinga

Dvd/bd-premiär: 18 september

Betyg: 4/5

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons