Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både charmig och gubbslemmig

/
  • Ett gammalt, med betoning på gammalt, kompisgäng drar till Las Vegas för att fira svensexa. Rävar som Robert De Niro, Kevin Kline, Michael Douglas och Morgan Freeman gör det hela sevärt, trots vissa onödigt gubbiga scener.

Svensexor och möhippor i Las Vegas kan bli riktigt kul på film, som i "Baksmällan" och "Bridesmaids". Nu är det dags för ålderspensionärerna att visa var skåpet ska stå.

Annons

Michael Douglas, Morgan Freeman, Kevin Kline och Robert De Niro spelar kompisgänget som trotsar sina krämpor och drar till Vegas när en av dem ska gifta sig med sin unga flickvän. Och de tar verkligen chansen att förtränga sorger, strokes och prostataproblem och festar som om det vore 1959.

Men det här blir inte någon nyskapande "Bridesmaids" för gubbar. Budskapet om att gamla människor ska fortsätta att ta vara på livet förvandlas raskt till budskapet om att män måste fortsätta vara män. Och de får aldrig glömma att de alltid har rätt att glo på, begära och bedöma unga tjejers kroppar, gärna offentligt, för att hålla dödsångesten stången.

Okej, filmskaparna försöker för all del balansera den stundtals totala bristen på fingertoppskänsla med att slänga in en medelålders smurfa i handlingen. Hon charmar gubbarna och visar att även äldre kvinnor kan leva glada dagar i Vegas.

Det är i dessa stunder som filmen glimrar till och de här proffsrävarna får chans att med torr komik sätta ord på det absurda i åldrandet.

Repliker som "Titta, bland de där tjejerna finns säkert minst ett par som har seriösa 'daddy-issues', där kanske vi kan få napp", är rätt kul när de levereras med glimten i ögat.

Speciellt Morgan Freeman är, som alltid, ljuvlig och fixar precis att förmedla hur det är att se en 70-åring i spegeln fast man känner sig som 25 inombords. Det känns också oväntat kul att se Mary Steenburgen och Michael Douglas flirta loss på en berg- och dalbana. Men det är nästan fascinerande hur en film kan pendla mellan just upplyftande stunder av charmig ålderdomshumor till att rasa ner i djupa avgrunder av gubbslemmighet inom loppet av bara några sekunder.

BIOFILM: Last Vegas

Genre: Komedi

Premiär: I helgen, 29/11-1/12, i Härnösand och Sollefteå (Sverigepremiär 29/11)

Med: Michael Douglas, Morgan Freeman, Mary Steenburgen med flera

Regi: Jon Turteltaub

Speltid: 1 timme 45 minuter

Censur: Barntillåten

Betyg: 2/5

Miranda Sigander /TT spektra

Mer läsning

Annons