Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filip och Caisa från Ö-vik erövrade svart bälte i ju-jutsu

Filip Morian blev den som erövrade det 50:e svarta bältet hos Örnsköldsviks Ju-jutsu Club. Filip graderade tillsammans med sin träningskompis Caisa Johansson och det skedde vid en graderingstest i Uppsala den 30 november inför Svenska Ju-jutsuförbundets Riksgraderingskommitté.

Annons

Filip och Caisa har tränat i klubben sedan de själva var knattar. De började för ungefär tio år sedan och har därefter vandrat genom de olika bältesnivåerna för knattar, ungdomar och nu vuxensystemet för att erövra det åtråvärda svarta bältet. Symbolen för att du har en god kunskap inom din stil av budo.

Nio elever med bruna bälten från olika klubbar i Sverige klev upp på mattan den där lördagseftermiddagen. Lokalen var fylld med anhöriga, träningskompisar och åskådare, alla med höga förväntningar. Det gick nästan att ta på anspänningen i luften.

En och en halv timme senare var det nio svettiga nybakade svartbälten som klev av mattan. All nedlagd möda på kvällar och helger hade gjort sitt jobb – alla godkändes.

Filip Morian erövrade det 50:e svarta bältet för Örnsköldsviks Ju-jutsuklubb och Caisa blev den 10:e kvinnan i klubben att erövra ett svart bälte.

Hur kändes det att kliva upp på mattan i Uppsala?

- Det var nervöst först innan det hade börjat. Men när vi väl börjat så var det bara att fokusera på att göra så bra tekniker som möjligt. Vi har ju kört igenom teknikerna och programmet många många gånger, säger Filip Morian.

Och man måste ju fråga, hur känns det nu då så här efteråt?

– Jag är jättestolt över prestationen och att vi äntligen har svart bälte efter alla år av hård träning, säger Caisa Johansson

Vad händer nu då?

– Vi fortsätter att träna. Det finns ju flera grader av de svarta bältena och vi har redan börjat prova på några av teknikerna till nästa grad. Sen får vi se när vi är mogna för att visa upp de teknikerna, säger Filip Morian.

Håkan Karlsson

Näraskribent

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel