Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fido har blivit fet

Tjockisarna blir allt fler.
Inte bara bland oss människor.
Mer än varannan hund eller katt lider svårt av fetma.
Men det finns hjälpt att få.

Annons

Studier som Universitetsdjursjukhuset på Ultuna utanför Uppsala gjort visar att drygt 50 procent av alla hundar och katter väger för mycket. Andelen är lika stor i alla välfärdsländer. Om ett djur väger mer än 15 procent över idealvikten talar man om fetma, annars är den överviktig.

Precis som hos människan är det brist på motion och för mycket godsaker som är den stora boven i dramat. Och det behövs så lite för att våra fyrbenta vänner ska lägga på hullet. En liten kaka motsvarar för en hund lika många kalorier som en stor hamburgare för en människa.

– Det här är ett vällevnadsproblem. Många hundar och katter lider av de får för lite motion och för mycket mat, konstaterar Kicki Östensson, veterinär på Kusthöjdens veterinärmottagning.

Fetma hos djur kan på samma sätt som hos människan leda till följdsjukdomar. Livslängden kan i många fall förkortas med ett par år.

– Hjärtbesvär, ledbesvär och diabetes är vanliga åkommor bland hundar som är överviktiga, säger Kicki.

När husse eller matte söker hjälp för att husdjuret väger för mycket ordineras man i de allra flesta fall ett viktminskningsprogram. De handlar i stora drag om ändrade livsvanor. Till att börja med går veterinären igenom kost och motionsvanor. Kicki hjälper djurägaren att förändra hundens eller kattens mat- och motionsvanor med ett viktminskningsprogram. Varje vecka vägs hunden hos veterinären.

– För ett djur är varje gram av betydelse. Ett kilos övervikt för en katt som väger 4 kilo, motsvarar till exempel 17 kilos övervikt för en människa. Viktminskningsprogrammet innebär för en hund att den ska gå ner 2–3 procent per vecka av sin ursprungliga vikt och för en katt 1-2 procent.

Kicki har träffat på många hundar som lider svårt av sin övervikt, men på senare år har problemet förvärrats. Just nu planerar man för en bantningskampanj för hundägare på Kusthöjdens veterinärmottagning.

– Det är snudd på djurplågeri att inte göra något åt sitt husdjurs fetma. Ett djur har ju inte förmågan att själv förstå och göra något sitt åt sitt beteende. Det kan vara svårt att stå emot snälla och utmanande blickar, men man måste inse att man gör djuret en björntjänst genom att ge den för mycket mat. Det är i första hand ägaren som måste förändra sina vanor.

Det är också vanligt att hundägare inte vill höra att deras gunstling väger för mycket.

– När vi påtalar att de får fel kost kommer några inte tillbaka. Många måste erkänna för sig själva att de gör fel, säger Kicki Östensson.

Det finns även djurägare som provar att späka sina husdjur med speciella bantningsfoder som finns ute på marknaden.

– Det viktiga är att som djurägare ha disciplin och vara konsekvent. Det vi eftersträvar viktnedgång på lång sikt med förändrad kost och motionsvanor.

Kicki berättar att hundgodis kan vara en kalorifälla.

– Då är det bättre att ge något annat i belöning i stället. Små morotsbitar, till exempel, är utomordentligt som hundgodis. Ett annat tips kan vara att mäta upp dygnsfodret och ta en del av den dagliga ransonen som belöning, säger hon.

Annons