Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fidel Castro avgår

Kubas president Fidel Castro avgår.

Fidel Castro säger att han inte kommer att återvända till presidentposten i ett uttalande till folket i en nyhetstidning.

Svag hälsa har tvingat Fidel Castro att lämna över arbetet med att leda landet till sin lillebror Raul. Han gjorde sitt senaste offentliga framträdande den 26 juli 2006. Nyligen visades dock rörliga bilder på den sjukliga ledaren i kubansk tv.

I sitt meddelande till folket förklarar Castro, utan dramatik, att det vore att förråda sitt eget samvete att fortsätta på en post som kräver fysisk rörlighet - något han inte kan erbjuda.

Han förtydligar, enligt den kubanska tidningen Juventud Rebelde på nätet, att det inte rör sig om ett avsked och att han vill fortsätta att kämpa -som en idéernas soldat-.

Fidel Castro blev känd som politisk ledare i och med anfallet mot Moncada-kasernen i Santiago de Cuba 26 juli 1953. Trots misslyckandet blev angreppet legendariskt och gav namn till den revolutionära 26 juli-rörelsen som Castro låg bakom. Upproret var riktat mot den USA-stödde diktatorn Fulgencio Batista.

Efter en kort exil i Mexiko återkom Castro till Kuba ombord på kryssningsfartyget Granma 2 december 1956 tillsammans med ytterligare 81 män, däribland brodern Raul och Ernesto -Che- Guevara. Batista drevs på flykten av gerillan 1 januari 1959.

Castro blev premiärminister, och president när en ny författning antogs 1976.


/Allehanda.se