Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick tillbaka körkortet på grund av fel mjukvara

514 personer i landet har fått ett felaktigt resultat när de testats för rattfylleri. I Västernorrland har en person fått tillbaka körkortet sedan det visat sig att promillehalten låg under straffskalan, 0.20 promille i blodet.

- Alla som har blivit drabbade har fått besked, säger Yvonne Ström, handläggare på länsstyrelsens trafikenhet.

SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) har upptäckt att en felaktig mjukvara har använts i polisens bevisinstrument för alkoholutandningsprov (Evidenzer) under tiden december 2007 till mars 2008.

Felet innebär att vissa avdrag för störande ämnen samt avdrag för ojämn blåsning inte har gjorts. Däremot har säkerhetsavdraget om 15 procent fungerat som det ska.

I ett fall i Västernorrland fick en person tillbaka körkortet efter det låg under straffskalan för rattfylleri. I några fall har rubriceringen ändrats från grovt rattfylleri till rattfylleri där gränsen går vid 1 promille i blodet.


OLA THELBERG
070-218 31 09