Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick inte cancertesta sig

När Anders Olsson vände sig till sin vårdcentral var det inte för att han trodde sig vara sjuk – det var för att få ett svar.

Han blev i stället rekommenderad att välja ett privat alternativ.

Annons

– Finns det ingen annan utväg så får jag väl göra det, men det låter konstigt, säger Olsson.

I Socialstyrelsens riktlinjer för prostatacancersjukvård framgår att den man som begär ett PSA-prov ska få ett sådant utfört.

Men när Anders Olsson ville testa sig blev det stopp.

Redan i mottagningen på vårdcentralen Ankaret, förklarade man att han skulle söka sig till det privata alternativet Human Resurs.

– Hon sa att jag skulle vända mig till verksamhetschefen om jag hade något att invända mot det, berättar Anders Olsson.

Så han kontaktade Ankarets verksamhetschef Anna-Lena Lundberg.

– Där var beskedet också att jag inte kunde få komma och göra ett test, berättar Anders Olsson.

– Hon liknade mitt krav vid att man inte kunde utföra röntgen på alla som kom och klagade på ryggbesvär. Men jag sa till henne att jag inte sökte för ryggbesvär, jag ville göra ett PSA-prov.

Anna-Lena Lundberg säger:

– PSA-prov är inget vi prioriterar, det kommer på fjärde plats.

Lundberg förklarar att man inom sjukvården tvingas prioriteringar på grund av att resurserna inte räcker till. Livshotande sjukdomar står överst på listan, därefter kommer kroniskt och akut sjuka, mödravård – och som fyra kommer hälsoundersökningar.

– Han hade inga symptom, sa han. Det är många som inte förstår hur komplext det är inom sjukvården. Bara på Ankaret får vi 5 500 telefonsamtal i månaden – vi måste prioritera dem som är i störst behov av läkartider.