Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FI vill se amorteringsplaner

Annons

Bankerna bör erbjuda hushållen individuella amorteringsplaner. Finansinspektionen överlämnar förslag till regeringen som ska stärka amorteringskulturen.

Myndigheten föreslår att bankerna med tydliga räkneexempel ska diskutera amorteringsplaner med kunden.

"Vi är glada över att Bankföreningen delar vår syn. Det här betyder att bankerna ganska snart kommer att erbjuda kunder som tar nya lån individuella amorteringsplaner", skriver FI:s generaldirektör Martin Andersson.

Förslaget innebär inte något tvång att amortera.

Det är knepigt med ett formellt amorteringskrav, eftersom det finns situationer där det inte är rimligt att amortera av olika anledningar. Det viktiga är att få till en bättre amorteringskultur, som vi hade i Sverige för 10-15 år sedan, säger Martin Andersson. Men vi har kvar amorteringskraven i bakgrunden om vi skulle se att det här inte skulle bära.

Förhoppningen är att de individuella amorteringsplanerna ska öka kundernas förståelse för hur mycket räntan kostar i ett långt perspektiv och vad bolån med och utan amortering får för konsekvenser för privatekonomin, till exempel när det är dags att gå i pension.

Det här är ett sätt att göra det tydligare för kunden vad det är man tar ställning till när man väljer att amortera eller inte, säger Andersson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gillar tongångarna:

Jag tycker att det är bra om det finns förslag som uppmuntrar att på frivillig grund förstärka en amorteringskultur, konstaterade han i dag, utan att då ha sett Finansinspektionens förslag i sin helhet. Jag tycker att det är där vi ska börja. Vi har inte förberett att detta ska ske med någon form av tvång.

Mer läsning

Annons