Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fi ser risk att livsparare drabbas

Annons

Låga marknadsräntor har slagit mot livbolagen och Finansinspektionen (Fi) är tveksam till om de kommer att kunna hålla vad de lovat spararna. Därför uppmanar Fi bolagen att se över sina affärsmodeller.

När nya produkter skapas och gamla försvinner ser Fi en risk att kunderna utnyttjas i informationsunderläget.

Vi är oroliga för att de inte alltid erbjuds marknadsmässiga villkor, säger Martin Noréus, chef för Försäkring och fond till DI.

En vanlig åtgärd från livbolagen är kampanjer till kunderna om att flytta sina pengar från den traditionella försäkringen.

Det behöver inte vara något problem i sig, men det är svårt för kunderna att förstå vad de byter bort, säger Martin Noréus, chef för försäkring och fond på FI.

Oftast gäller kampanjerna en flytt till en ny försäkring med lägre garanti på avkastning, eller till en fondförsäkring helt utan garanti.

Hoppet är att man ska få högre avkastning, men det innebär också en risk för att det inte blir så.

Det kan också finnas andra saker som man byter bort när pengarna flyttas, till exempel efterlevnadsskydd. Att få en överblick över vad bytet innebär är komplicerat, enligt Martin Noréus.

För vissa kan det löna sig att byta, men för andra kan det vara rent ofördelaktigt. Problemet är att de här kampanjerna går ut till en bred massa.

FI granskar nu därför den information som livbolagen ger ut och om den följer reglerna.

Ofta är det så att informationen inte är tydlig och neutral, även om den kanske i formell mening uppfyller kraven. Om vi kommer fram till att informationen är enligt regelverket kommer vi nog behöva överväga en skärpning av reglerna, för då når de inte ända fram.

Mer läsning

Annons