Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fi: Företagande är viktigt – och ska ske på lika villkor

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Företagande är viktigt i vårt samhälle – både för arbetsmarknaden och för den enskilde individen. För oss i Feministiskt Initiativ är det viktigt att förenkla och möjliggöra företagande på grund av flera orsaker; företagande möjliggör sysselsättning i glesbygd och landsbygd, företagande är också ett viktigt redskap för människor att ta makten över sina egna liv.

Kvinnor, unga och utrikesfödda som driver företag är i dag de som i hög grad står för de nya idéerna och kreativa lösningarna som behövs för att utveckla ett växande och hållbart näringsliv. De består av en växande del enpersonsföretag, mikroföretag och småföretag.

Vi vill stimulera ett jämställt, jämlikt och hållbart småföretagande som möjliggör för fler att starta och driva företag. Vi vill undanröja hinder som diskriminering, snedvridna stödinsatser som bara når vissa företagare.

I vårt Härnösandsmanifest föreslår vi genderbudgeting som innebär att kommunens olika förvaltningar borde granska sig själva ur ett jämställdhetsperspektiv och att budget ska delas lika mellan kvinnor och män. I Härnösands kommun skulle till exempel näringslivsenhetens budget/arbete jämnt fördelas mellan kvinnor och män som driver företag. Och utrikesfödda/unga företagare skulle ges mycket mer uppmärksamhet. Den ena gruppen är inte viktigare än den andra.

Fi vill verka för statligt och regionalt stöd till kvinnors och utrikesföddas företagande, till företagande som arbetar för ekologisk hållbarhet samt till företagande på landsbygden.

Vi ser att många företag drivs med huvudsakligt syfte att försörja en enda person och vi vill underlätta för försörjningsföretagare att starta verksamhet, genom nya ekonomiska stödformer och förenklad administration.

Forskning visar hur kvinnor och utrikesfödda diskrimineras vid ansökningar om offentlig finansiering, trots helt likvärdig entreprenöriell potential och till och med högre avkastning. Fi vill verka för statligt och regionalt stöd till kvinnors och utrikesföddas företagande, till företagande som arbetar för ekologisk hållbarhet samt till företagande på landsbygden. Vi måste förenkla skattesystemet och se över arbetsgivaravgifter för småföretag.

1. Fi ska verka för att stöd till företagande ska ges med uttalat mål att skapa genusbalans, att tilldelning av offentliga medel ska redovisas könsuppdelat och att ett intersektionellt perspektiv ska tillämpas av alla aktörer.

2. Fi ska verka för att sprida kunskap om kvinnors, utrikesföddas och ungas företagande samt företagande på landsbygden.

3. Fi ska verka för att företagare får likvärdiga socialförsäkringsvillkor som den som är anställd, exempelvis vid vård av sjukt barn, pension eller arbetslöshet.

4. Fi ska verka för att mindre företag med upp till tio anställda, ska slippa de två första veckornas sjuklöneansvar.

För många som lever utanför storstäderna är det egna företagandet den bästa möjligheten att skapa sig fungerande arbets- och livsvillkor. Vi vill lyfta, synliggöra och underlätta för småföretagare, särskilt för kvinnor och nysvenskar som driver företag här i Härnösand.

Isedora Skogström och David Gürlet Häggström,

företagare,

Fi Härnösand

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Läs också:

Liberalerna: Konkurser och förluster hotar svensk välfärd – så här slätar vi ut puckelpisten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel