Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fever Ray och Girls årets bästa

Fever Ray gjorde årets bästa svenska album och amerikanska indiegruppen Girls låg bakom årets bästa utländska platta.

Det visar TT Spektras traditionsenliga sammanställning av svenska musikkritikers årslistor.

Karin Dreijer Andersson, som döljer sig bakom artistnamnet Fever Ray, är en van vinnare av TT Spektras omröstning. Med sin bror Olof Dreijer i The Knife vann hon både 2003 och 2006 för albumen "Deep cuts" och "Silent shout". Minst sagt en kritikerfavorit.

Tredje gången

Nu blev det tredje gången Karin Dreijer Andersson var med om att vinna.

Men det här året blev det strid på kniven mellan Fever Ray och Deportees, vars album "Under the pavement - the beach" fick ge sig först när de allra sista rösterna räknades.

Kents senaste platta "Röd" kom på tredje plats i omröstningen.

Tionde året

Det är tionde året som nyhetsbyrån TT Spektra sammanställer svenska musikkritikers årslistor till en superlista för att utse bästa svenska och utländska skivor för året som gått.

Ett 20-tal tidningars recensenter medverkar i omröstningen.

Girls

I kategorin bästa utländska album var segraren lättare att kora. Indiebandet Girls från San Francisco tog hem årets titel med sitt "Album". Animal Collectives skiva "Merriweather Post Pavilion", som kom redan i januari, blev tvåa på listan med brittiska The XX som trea.

Musikkritiker har rykte om sig att oftast främst hylla skivor av manliga artister, men tio-i-topplistan över svenska album visar att recensenterna tyckte att det var ett starkt år för kvinnliga artister.

Förutom Fever Ray i topp tog sig plattor med Jenny Wilson, Anna Järvinen, El Perro del Mar och Taken By Trees in bland de åtta främsta.