Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fetma farligare än befarat

Fetma har ännu större betydelse för dödlighet i hjärt- kärlsjukdomar än tidigare befarat, visar en svensk-brittisk forskarrapport.

Detta stod klart när forskarna skulle granska kroppsmasseindex (BMI) som mått på fetma. Redan många äldre studier har visat samband mellan högt BMI, det vill säga fetma, och hjärtkärlsjukdomar.

Omvänt finns teorier om att ett mycket lågt BMI ökar dödligheten i lungsjukdomar och vissa cancerformer. Invändningen mot denna uppfattning är att sambandet bör vara det omvända - sjukdomarna leder till avmagring.

För att få veta mer om dessa samband har forskare från Karolinska institutet i Solna och University of Bristol mätt BMI och dödlighet under 50 år bland över en miljon pargrupperingar - mor och son respektive far och son. Forskarna fann då överdödlighet bland feta och då särskilt i hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och njurcancer.

Å andra sidan fann forskarna inget samband mellan lågt BMI och ökad risk för sjukdomar i andningsorganen eller för dödlighet i lungcancer.

Dessa kunskaper är viktiga för program mot fetma, skriver de på onsdagen i den medicinska tidskriften British Medical Journal.

BMI räknas ut genom att dividera kroppsvikten med kvadraten på kroppslängden. Ett BMI på 25 anses vara övervikt och överstiger indexet 30 innebär detta fetma.