Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festmiddag på Sångagården

Annons

Lördagen den 23 november 1907 kom Laura Fitinghoffs bok Barnen ifrån Frostmofjället ut. Och världen blev aldrig densamma mer. Därför firar Laura Fitinghoffsällskapet varje år denna dag med en festmiddag ute på Sångagården, Stefan och Maria Wennbergs sällsynt vackra och välkomnande hem, som tar emot gästerna med rader av marshaller utomhus, och inomhus en makalöst vacker dukning och enbart levande ljus.

Vi klär oss lite gammaldags, om vi kan, och vi försöker minnas hur det var just den dagen. På insidan av pärmen av Hervor Sjödins bok Vägen till Frostmofjället finns den dagbokssida ur Lauras dotter Rosas dagbok, som i detalj berättar om denna viktiga dag i de bägge kvinnornas liv. En långt ifrån lycklig dag egentligen. Laura är redan sjuk i cancer, orkar inte mycket, Rosa själv är, i vanlig ordning, olyckligt kär, och släkten har - även det föga överraskande - stora ekonomiska problem.

Lördagen den 23 november 2019 var det dags igen. Hervor Sjödin läste Rosas dagbok, vi sjöng en specialskriven visa till Lauras ära och många tal hölls, bland annat av Agneta Iveslätt från Hassela och Lauras systerbarns barnbarn Catherine Bråkenhielm från Uppsala, som bägge kommit upp till Sollefteå, enkom för denna middags skull. Barbro Fröst och Gunilla Rudehill musicerade och ledde allsången och Cissi Jacobsson sjöng sina egna tonsättningar till dikter av 1800-talskvinnor, bland annat Harriet Löwenhielm. Vi fick en utsökt meny med ortens lax till förrätt, huvudrätten var stekt svinhare (som det står i Rosas dagbok, alltså fläskfilé) med tillbehör och efterrätten var Glace au four med eldsprutande bloss. En alltigenom förtrollad afton, fylld av vår lokala kultur.

Hervor Sjödin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel