Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalsommar 2002

Festivaler är något som för många hör sommaren till. Varje stad har snart sin egen lilla gatufestival.
ÖAs ungreporter Henrik Leander är en inbiten festivalresenärer. Här kommer några tips.

Annons

Jag har valt att ta med några som ligger nära Övik men har även valt att ta med några av de större nordiska festivalerna. Det är svårt att räkna upp alla band som spelar. Därför har jag valt internationella band och några svenska band som inte spelar på så många festivaler i sommar.

* Arvikafestivalen *
Tidpunkt: 11-13 juli.
Biljettpris: 730 kronor och köps via Biljett Direkt.
Resväg från Örnsköldsvik: Enklast är att ta tåg från Mellansel till Örebro och sedan buss till Arvika. Det går även att byta tåg i Hallsberg som går direkt till Arvika.
Kända band: The Cure, KMFDM, Primal Scream, Ohgr (ex Skinny Puppy), 22 Pisti Pirko, Orbital, Tiamat, Nationalteatern m.fl.
Kommentar: Arvika är den näst största festivalen i Sverige och var från början mest fokuserad på synthmusik men har med åren breddats mycket. De har ändå fortfarande en stark dragning åt synth, svartrock och även en del techno. Personligen tycker jag att Arvika är Sveriges bästa festival. Den är lagom stor och det är alltid mycket bra stämning.

* Gatufesten, Sundsvall *
Tidpunkt: 1-6 juli.
Biljettpris: 540 kr för tre dagar. 290 kr för en dag. Biljetter köps via Biljett Direkt eller vid insläppet.
Resväg från Örnsköldsvik: Buss till Sundsvall med Norrlandskusten.
Kända band: Magnus Uggla, Nationalteatern, Patrik Isacsson, Hardcore Superstars, E-type, Lambretta, Weeping Willows, Petter, Marcolio, Carola.
Kommentar: Gatufesten firar 15-årsjubileum i år. Den har sex scener där det kommer att vara uppträdanden under hela veckan. En stadsfestival för hela familjen och den brukar alltid ha något bra band för alla åldrar och smaker. Biljettpriset är högt i förhållande till vad man får, tycker jag. Det känns inte som om man är på en festival utan mer som en familjefest för Sundsvallsborna.

* Hultsfred *
Tidpunkt: 13-15 juni.
Biljettpris: 1170 kronor. Biljetterna köps via Biljett Direkt.
Resväg från Örnsköldsvik: Buss till Sundsvall. Tåg till Stockholm. Tåg till Hultsfred.
Kända band: Sonic Youth, Slayer, New Order, Rammstein, Him, ChemicalL Brothers, Turbonegro, Ed Haurcort, Agnostic Front, Bob Hund.
Kommentar: Hultsfred är Sveriges största festival och står i år för sommarens starkaste bandlineup, tycker jag. Ett minus är att biljettpriset höjts med ett par hundralappar. Festivalen har ett rykte om sig att vara stökig och att ha många besökare i låg ålder. Jag har bara varit där en gång men då var det jättebra stämning och blandade åldrar. I år surrar rykten om att David Bowie skall spela, men det står inget om det på hemsidan. Håll utkik efter kommande uppdateringar!
På Hultsfred finns många mindre scener och där kan man göra riktiga fynd. Där spelar många halvstora band som man kanske sett namnet på någonstans men aldrig hört varken på skiva eller live.

* Piteå Dansar Och Ler *
Tidpunkt: 24-28 juli.
Biljettpris: Inga priser utsatta än. Biljetterna säljs via Biljett Direkt eller vid insläppet.
Reväg från Örnsköldsvik: Buss till Piteå med Norrlandskusten.
Kända band: Tomas Ledin, Nationalteatern, Edguy, Eskobar, Lambretta, Infinite Mass, Mendez, Marcolio, Timbuktu, Mats och Morgan.
Kommentar: Trevlig gatufestival med ett utbud för alla åldrar. Känns ganska städat inne på området. Avslappnad och bra stämning. När jag besökte festivalen tyckte jag att campinglivet på havsbadet var en stor del av behållningen. Alla var så positiva, bra drag och det var lätt att träffa nytt folk.

* Roskilde *
Tidpunkt: 27-30 juni.
Biljettpris: 1095 kronor. Biljetterna säljs via Biljett Direkt.
Resväg från Örnsköldsvik: Tåg till Malmö. Färja eller tåg till Köpenhamn och därefter tåg till Roskilde. Går även att åka tåg till Helsingborg och ta färjan till Helsingör och därifrån tåg till Roskilde. Vill man flyga så rekommenderas att man flyger till Malmö eftersom ungdomspriserna är mycket lägre om man enbart flyger inom landet. Sedan fortsätter man med tåg till Roskilde.
Kända band: Chemical Brothers, Erykah Badu, Manu Chao, Garbage, Him, Kent, Manowar, Petshop Boys, Primal Scream, Rammstein, Red Hot chilly peppers, Satyricon, Slayer, Spiritualized, Steve Earle, Travis. White Stripes.
Kommentar: Roskilde är alltid ett säkert kort om man vill se kända och bra band. Tycker ändå att festivalen är lite för stort för min smak. Det är lätt att gå vilse på de gigantiska campingområdena där man bor tillsammans med 70.000 andra campare. Festivalen samlar människor i alla åldrar och med de mest skilda livsstilar. Stämningen är bra men opersonlig.

* Storsjöyran *
Tidpunkt: 25-27 juli.
Biljettpris: Biljetterna är ej släppta än och inga priser står på hemsidan. Biljetterna skall köpas via Biljett Direkt.
Resväg från Örnsköldsvik: Buss eller tåg till Östersund.
Kända band: Iggy Pop, Vue, Ulf Lundell, Markolio, E-type, Lambretta, Nationalteatern, Lok, Fattaru, Timbuktu, Weeping Willows, Mustasch.
Kommentar: Storsjöyran är väldigt bra för att vara en gatufestival. Det är Sveriges största och äldsta festival. Stämningen är alltid bra på området. De tar ofta dit stora band och det finns bra utbud för alla åldrar och smaker. Yran kan även boka band som spelar lite smalare musik och det tycker jag är bra.
HENRIK LEANDER

UNG

Mer läsning

Annons