Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festival för att lyfta fram feminismen

Under fredagen och lördagen firade Härnösands fria kulturförening tillsammans med Härntas feminister Internationella kvinnodagen genom en feministfestival på Sambiblioteket i Härnösand.

– Vi tyckte att det var så tråkigt att inget annat var planerat i Härnösand den här dagen. Det blev starten på det här initiativet, förklarar Alveola Ämting från Härnösands fria kulturförening.

Det var andra året i rad som festivalen anordnades, dock valde de i år att flytta festivalen från Parketten in till Sambiblioteket.

– Det är fler som hittar till biblioteket så det känns som en bra utveckling för festivalen, fortsätter Ämting.

– Det märks att intresset för feminism ökat, fyller Anna Ljungström från Härntas feminister i.

Under fredagen inleddes festivalen med ett performance av duon Systrar utan namn följda av bland andra Elsa Sjögren och Frida Selander. Under lördagen kunde besökarna av festivalen bland annat äta feministfrukost, delta i en dansworkshop eller lyssna på föreläsningar.

Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, höll en välbesökt föreläsning som han döpt till "Att fotografera kön" där han belyste hur stereotypa bilder av människor skapas och befästs genom foton.

– Varken bilder eller kroppsspråk är biologiskt, sa Tomas Gunnarsson.

Ett sätt Gunnarsson använde för att visa på stereotyper var att genom att vända på perspektiv. Till exempel genom att fråga en man "hur kommer ditt arbete att påverkas när du bildar familj".