Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femte dödsfallet i muterad influensa

En tidigare svårt sjuk person som smittats med en muterad variant av svininfluensa avled i Groningen på torsdagen, meddelade nederländska hälsovårdsmyndigheter.

En talesman för det nederländska Hälso- och miljöinstitutet sade att patienten smittats av en lätt förändrad variant av viruset som gjort det motståndskraftigt mot den virushämmande medicinen Tamiflu.

Muterade virus är ingen ovanlighet. Såhär långt har mutationer av A/H1N1 konstaterats så tidigt som i april i Brasilien, Kina, Japan, Mexiko, Ukraina och USA, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Inget tyder enligt WHO heller på att de muterade varianterna är farligare än standardsorten.

Dödsfallet i Nederländerna var det femte där personen infekterats av ett muterat svininfluensavirus. Två fall har tidigare konstaterats i Norge och ytterligare två i Frankrike.