Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feministfestival med öppen famn – en heldag om feminism som tolkas till arabiska och välkomnar transpersoner

För fjärde året i rad arrangeras nu Feministfestivalen i Härnösand. På programmet står allt från feminism för nybörjare till barnteater och körsångsworkshop. Delar av festivalen tolkas till arabiska.

Nu på lördag, den 5 mars, är det dags för feministfestival på Sambiblioteket i Härnösand. Efter att i början ha varit tre dagar lång har festivalen gradvis skalats ned till en dag.

– Det gäller att hinna med och få ett bra innehåll med balans. Och orka vara med på hela festivalen, säger Tone Grönlund, Alva Ämting och Maya Nyberg från Härnösands Fria Kulturförening som arrangerar festivalen i samarbete med Ådalens Afrikagrupp och Sambiblioteket.

Festivalen är gratis och lockar folk från hela Västernorrland.

– När vi startade var vi inspirerade av feministfestivalen på Järnsta café i Nordingrå, det var lite av en förebild. Det var en engångsfestival men vi vill ha en återkommande, varje år. Vi hoppas också kunna inspirera fler att starta en feministfestival; det är viktigt att bredda och fördjupa kunskapen om feminismen; det finns ju många sorters feminism och vi ansluter oss inte till särartsfeminismen eller förespråkarna för matriarkat.

Bristen på jämställdhet mellan könen, bland annat när det gäller lön och andelen arbete i hemmet, består.

– Just nu känns det faktiskt som att det går bakåt. Vi tycker helt enkelt att män och kvinnor är lika och ska vara jämlika – till exempel kan alla diska eller sköta barn, det är ingen skillnad på "manligt" och "kvinnligt" arbete. Det finns många olika typer av förtryck.

Feministfestivalen inleds vid lunchtid med en föreläsning av genusvetaren Sarah Lundqvist med rubriken "Feminism för nybörjare". Därefter följer barnteater, workshop i körsång, föreläsning om kvinnokamp i Syrien, feministiska boktips, öppen scen och poesiuppläsning av poeten Rasha al-Quasim. Det blir också en timslång DJ-session och en avslutande programpunkt med rubriken "Till mänsklighetens försvar" – en konstperformance med Härnösands Fria.

Feministfestivalens symbol speglar en av avsikterna – att öppna dörren för mångfald i alla avseenden.

– Kvinnodagen är inte bara ciskvinnornas dag utan är också till för alla de som identifierar sig som kvinnor. Vi tror att många transpersoner upplever att många feministiska rum är stängda för dem.

* * *

Läs också: Den odemokratiska staden - om urban diktatur och byn som fostrade en statsminister

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida