Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fembarnsmamma tänker bryta fotoförbudet på lucia

JO-anmäler kommunen: "Jag blir så arg".

I morgon är det lucia. Då råder fotoförbud på förskolan i Örnsköldsvik.

Men det bryr sig fembarnsmamman Eva inte om.

– Jag kommer att fotografera och filma – precis som jag har gjort när mina fyra, äldre barn firat lucia, säger Eva.

Hon vill vara anonym för att skydda sina barn, och säger att det nog finns de som lyckas räkna ut vem det är som har anmält Örnsköldsviks Kommun för fotoförbudet i förskolan.

– Vi är många som anser att det är viktigt att få fotografera för att ha minnen från barnens uppväxt. Kommunen tar det här hårda beslutet på grund av att ett eller två barn med skyddad identitet inte ska riskera att hamna på bilder på nätet.

Vad är det för fel med det?

– De som inte ska finnas med bild på nätet ska inte hamna där, men det är fel att införa förbud. Vi ska inte ha ett samhälle med en massa förbud. Däremot ska vi – genom att prata mycket om det – förstå att alla bilder inte är lämpliga att lägga ut.

Eva har hört rykten om att polisen i Örnsköldsvik ska ha varit inblandad i fotoförbudet i förskolan. Men hennes efterforskningar säger att så inte är fallet.

– Det har polischefen berättat för mig. Beslutet verkar vara något som förskolechefen Lena Gidlund har kommit på alldeles själv, eller med sin chef.

Evas upprördhet har lett till att hon anmält kommunen till justitieombudsmannen.

– Jag blir så arg. Det är som om kommunen tycker att vi kan få skaffa barn, men när barnen kommer i en viss ålder verkar det som att kommunen kan ta över när det gäller vissa regler.

Hur tänkte du kring JO-anmälan?

– Den gick in i går. Vi får se vad som händer. Jag kommer att fota och filma min fyraåring för att ha kvar som minnen. Och när de påstår att de gick ut med förbudet redan ifjol så stämmer inte det.

Bildningsförvaltningens chef Astrid Täfvander säger att fotoförbudet införts för att barnen i förskolan ska ha en trygg och säker miljö. Barn med skyddade identiteter ska inte riskera att hamna med bilder på nätet – och det väger tyngre än föräldrars rätt att filma och fota sina barn i luciatåg.

– Efter tåget kan de naturligtvis fota och ta bilder på sina egna barn och lägga ut. Jag har förståelse för att det är minnen som föräldrar vill bevara, säger Astrid Täfvander.

– Att barn ska ha rätt till en trygg miljö är en av de saker som barnkonventionen anser vara en viktig rättighet för alla barn. Beslutet är fattat utifrån tidigare års erfarenheter där uppmaningen inte efterföljdes.

Vad säger du om anmälningen?

– Jag har fått muntlig information att vi fått en den, men tycker självklart att det är var och ens rättighet att anmäla om de anser att beslutet vi tagit inskränker på någons rättighet. Det är bra iså fall att vi får en prövning vilken väg som ska väljas när två alternativ ska vägas mot varandra.

Fotnot: Eva heter egentligen något annat.