Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem svenska herrar till sprintsemifinal – möter sju ryssar i Gällivare

Precis som damerna visade de svenska herrarna fin form på sprinten i Gällivare.
Från kvartsfinalerna gick fem vidare till semifinal.
Där kommer de att möta sju ryska åkare.

Oskar Svensson öppnade dagen starkt när han var snabbast i prologen för en plats i kvartsfinalerna.

Efter en dålig start på den första kvartsfinalen där Oskar Svensson var ensam svensk, var han ett tag var sist kunde han genom en stark avslutning jobba sig hela vägen upp till en andraplats, bara 14 hundradelar bakom segraren Andrej Parfenov.

I kvartsfinal två var det Calle Halfvarsson och Johan Häggström för svensk del. Och Halfvarsson visade sig ha bra form för dagen då han gled in först av alla över mållinjen, nio tiondelar före Gleb Retivykh med Johan Häggström som fyra.

Emil Johansson, Teodor Peterson och Marcus Grate var de tre svenskarna i kvartsfinal tre, där Johansson överraskade med den femte bästa tiden av alla i prologen. I kvartsfinalen visade han att formen från prologen inte var en engångsföreteelse utan han hakade på Peterson och duon var etta och tvåa, före stjärnan Sergej Ustiugov medan Marcus Grate blev femma. Ustiugov missade också semifinal då han hade för dålig tid.

I den fjärde kvartsfinalen var Viktor Thorn ensam svensk mot tre ryssar, en polack och en kazak. Efter ett fint lopp hela vägen fram till sista kurvan var Thorn på en av de två främsta platserna, men en dålig kurvtagning gjorde att han blev passerad av två ryssar och fick nöja sig med en tredjeplats.

Kvartsfinal fem innehöll tre svenskar, Karl-Johan Westberg, Anton Persson och Gustav Nordström samt tre ryssar. Då var det ryssar som tog plats ett och två medan Westberg och Nordström blev tre respektive fyra. Anton Persson blev sist efter ett fall.

Det blir alltså fem svenskar och sju ryssar i semifinal.

Till semifinal: Andrej Parfanov, Oskar Svensson, Calle Halfvarsson, Gleb Retivykh, Teodor Peterson, Emil Johansson, Anton Gafarov, Maxim Vylegzjanin, Alexander Panzhinksiy, Alexej Vitsenko, Johan Häggström, Nikita Kriukov.