Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem år för assistansbedrägeri

Fängelse i fem år. Det blev domen i tingsrätten för den 55-åriga Härnösandskvinna som lurat samhället på runt 18 miljoner kronor.

Ångermanlands tingsrätt gick helt på åklagarens linje och dömde kvinnan för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till maxstraffet fem års fängelse. Kvinnans bror döms för medhjälp till grovt bidragsbrott till villkorlig dom.

Tingsrätten beslutade även att de inblandade i härvan ska betala drygt 14 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan och Härnösands kommun.

Att tingsrätten ser allvarligt på brottet framgår tydligt av domen. Domstolen framhåller att den 55-åriga kvinnan förorsakat samhället stor skada.

Tingsrätten skriver: " Att så stora belopp betalas ut felaktigt är ett stort samhällsproblem. Inte bara för att skattemedel som hade kunnat komma till nytta någon annanstans inte har gjort det, utan också för att skattebetalarnas förtroende för systemet riskerar att skadas och att de människor som är i behov av assistans riskerar att felaktigt ifrågasättas."

Kvinnan har själv hävdat att hon är allvarligt psykiskt störd - multipla personligheter - som innebär att hon har flera olika personligheter som tidvis gör att hon inte kan röra kroppen. Men Rättsmedicinalverket har gjort bedömningen att den 55-åriga kvinnan inte lidit av någon psykisk störning när brotten begicks.

Tingsrätten konstaterar att de förhör som gjorts med kvinnans personliga assistenter ger en samstämmig bild av att hon under lång tid vilselett myndigheterna.

" Ingen av assistenterna har haft arbetsuppgifter som gällt till att tillgodose 55-åringens påtalade handikapp. I stället har de fått ägna sig åt skogsavverkning, fårklippning och andra göromål som handlat om att sköta om hennes gård och djur och inte henne själv.

I domen framgår det att 55-åringen måste ha varit medveten om att hon inte var i behov av den hjälp hon ansökte om. I skrivelser till Försäkringskassan har hon mycket ingående beskrivit att hon, bland annat, behövde hjälp med toalettbesök och att banka slem ur lungorna. Sysslor som aldrig utförts enligt både hennes bror och assistenter som hörts.

Hon har därför begått gärningarna uppsåtligen. Hon har också lyckats förmå Härnösands kommun att betala ut ersättning för bostadsanpassning på drygt 600 000 kronor trots att hon kunnat röra sig tämligen obehindrat.

Eftersom 55-åringen varit arbetsledare för assistenterna har hon kunnat lämna oriktiga uppgifter till Försäkringskassan. I tidrapporterna har det sett ut som om assistenterna utfört arbetsuppgifter som personliga assistenter trots att så inte varit fallet. Hon har även kunnat tillgodogöra sig kontanter, bland för utbildning av assistenter som aldrig genomförts.

Brodern har även överfört kontanter till henne från sin lön.