Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem åk för medalj - det passar Spett

Annons

Det krävs fem åk på en kväll för att ta medalj i puckelpist.

Det passar Per Spett.

Vi har gjort taktiska grejer för att orka med många åk med hög intensitet och vara bra fysiskt förberedda, säger svensken.

Vanligtvis avgörs en puckelpisttävling via ett kval, en final och en superfinal. I OS i Sotji har man nu lagt till ytterligare ett kvalåk, och ytterligare en final. Det nya tävlingsformatet gör att det kan krävas fem åk på en och samma kväll för att nå pallen.

Du måste verkligen pressa järnet, säger Spett.

Upplägget med flera åk var liknande på VM förra året då den skäggprydde Per Spett nådde sin bästa placering hittills i ett mästerskap - en sjätteplats. 28-åringen gör sitt tredje OS och siktar på medalj, trots att han har en rygg som krånglar.

Han kommer att bjuda på samma åk som tidigare under säsongen; en bakåtvolt med en mutegrab i det första hoppet och en så kallad Superman frontflip - en framåtvolt där han först sträcker ut och sedan kryper ihop - i det andra.

Det är en publikfriare. Det brukar bli stående ovationer, och det är viktigt i den här sporten, säger han.

Medaljer kommer att fördelas först vid halv tolv, lokal tid. Därför har svenskarna - även Ludvig Fjällström ska köra - medvetet skjutit på dygnet för att orka hålla sig pigga och fräscha.

Mer läsning

Annons