Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felbehandlad friad från nätförtal

En indonesisk domstol frikände på tisdagen en kvinna som åtalats för ärekränkning sedan ett mejl där hon klagade på feldiagnostisering kommit på avvägar.

Fallet har väckt allmän upprördhet och krav på juridiska reformer.

Målet mot Prita Mulyasari slog an en sträng hos tusentals indonesier som uttryckte sitt stöd för tvåbarnsmamman på bland annat Facebook.

När domen lästes upp torkade hon bort tårar av lättnad till applåder från de åhörande, och tackade Gud.

Kvinnan hade beskyllt det privata Omni International Hospital för att vara oprofessionella i sin behandling av vad som visade sig vara påssjuka.

Det privata mejlet till vänner spreds senare på nätet vilket ledde till att sjukhuset stämde henne för förtal av dess läkares anseende.

Mulyasari dömdes att betala ett skadestånd på 204 miljoner rupiah (omkring 155 000 kronor) i ett civilmål. Hon ställdes därefter inför rätta för brott mot en kontroversiell informationslagstiftning från 2008, som innebar att hon riskerade sex års fängelse för att ha spridit falska nyheter på nätet.

Allmänheten organiserade insamlingar för att betala hennes skadestånd även om sjukhuset senare backade från sina krav.

Det oförutsägbara rättssystemet i Sydostasiens största ekonomi ses som en nyckelfaktor för investeringar och kritiker anser att det är de mest sårbara som straffas oftast medan rika och människor med kontakter favoriseras.