Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel ge endast män studieplats

Annons

Det var olagligt att ge män förtur till veterinärutbildningen, enligt en dom från Svea hovrätt i dag. Hovrätten fastställer tingsrättens dom vilket innebär att Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fälls för olaglig könsdiskriminering.

De som stämde SLU var 44 kvinnor som sökt landets enda veterinärutbildning 2006 och 2007. Antagningen skedde via viktad lottning där männen hade betydligt större chans att få en plats jämfört med kvinnor med samma meriter.

Bakgrunden till antagningssystemet är att fler kvinnor än män läser till veterinär, vilket också slagit igenom i yrkeskåren. Statens syn har därför varit att antagningsförfarandet har stöd i lagen eftersom det bidrar till jämställdhet inom veterinäryrket.

Domen innebär att de diskriminerade kvinnorna får 35 000 kronor vardera i skadestånd. Staten ska dessutom betala rättegångskostnaderna i hovrätten på 37 400 kronor.

Svea hovrätt konstaterar i domen att kvinnorna utsatts för diskriminering på ett sätt som strider mot likabehandlingslagen. Detta har också staten medgett.

Huvudregeln i lagen är att diskriminering på grund av kön kan tillåtas om det finns ett särskilt intresse som uppenbarligen är viktigare än intresset att förhindra diskriminering i högskolan. Frågan är alltså om den diskriminering som kvinnorna utsattes för var berättigad.

Hovrätten konstaterar att lagtexten inte ger någon närmare vägledning. Sveriges lantbruksuniversitet har haft som skäl att få en jämnare könsbalans på veterinärutbildningen och i veterinärkåren. Men genom att tillämpa viktad lottning vid antagningen blev möjligheterna för kvinnor att antas i en av kvotgrupperna endast teoretisk. En sådan åtgärd, att i princip utestänga kvinnor inom en kvotgrupp, står inte i proportion till den begränsade effekt åtgärden inneburit för jämställdheten på utbildningen och på arbetsmarknaden.