Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fel att nykterister sätter promillegränser"

"Att man blir kriminaliserad ifall man på midsommarafton kör hem båten efter ett glas rosévin är skandal", skriver insändaren.

I tisdagens ÖA 3/7 ondgör sig Danielsson, MHF, över att högsta domstolen såg lite mildare på en som seglade på öppet vatten med 0,66 promille: Han utgjorde ingen risk utan åkte bara dit vid en rutinkontroll. Det är fel att nykterister ska få sätta agendan i sådana här frågor. För dem är det alltid "fylleri" av värsta slag.

Det är bara inte klokt med nya sjöfyllerilagen - även om HD förmådde se vissa nyanser. Inget annat land har sådan gräns för (de flesta) fritidsbåtar. 0,2 promille (=en folköl) inskränker rörelsefriheten där man inte kan gå, cykla, ta buss eller taxi. Att man blir kriminaliserad ifall man på midsommarafton kör hem båten efter ett glas rosévin är skandal. Inga remissinstanser var för lagen. Den här gränsen har ingenting att göra med svåra båtolyckor. Det är större svängrum på sjön (och inte minst för segelbåtar lägre fart) än på land. Redan för bilar är vår 0,2-gräns internationellt låg (de flesta länder har 0,5). Det är ändå accepterat bland svenskarna - åtminstone så länge det inte börjat överföras till andra sektorer.

Det var omdömeslöst av regering och riksdag att införa ett sådant här förbud. Tyvärr var det fanatiska nykterister som fick bestämma. För att vara en fråga om svensk trafiknykterhet (där nästan alla brukar instämma i skärpta lagar) har också här protesterna varit ovanligt stora - ett sundhetstecken.

Ulf Parde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel