Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fed lämnar styrräntan orörd

Försiktigt positiva tongångar hördes från USA:s centralbank Federal Reserve efter onsdagens möte. Fed beslutade att lämna den viktigaste styrräntan orörd och räntan fortsätter därmed att ligga på rekordlåga 0-0,25 procent.

I ett uttalande sade ledamöterna i Fed att räntan kommer att behållas på den låga nivån under en "längre period". Kommentaren visade ändå på en viss förhoppning kring arbetslösheten och gav signaler om en viss ekonomisk ljusning i den svåraste finanskrisen sedan depressionen på 30-talet.

"Den ekonomiska aktiviteten har fortsatt att återhämta sig. . . försämringen av arbetsmarknaden avtar" skrev centralbanken, som var enig i beslutet.

Fed påminde marknaden om att flera av de speciella ekonomiska insatser som regeringen erbjudit kommer att upphöra i början av nästa år. De flesta av de statliga systemen för akut utlåning är tänkta att avslutas till den 1 februari.

Federal Reserves ordförande Ben Bernanke är nominerad att leda centralbanken ytterligare en period. Han väntas till senatens bankutskott på torsdagen för att bli utfrågad av ledamöterna. President Barack Obama sade redan på onsdagen att Bernanke har Vita husets fulla stöd för att fortsätta leda banken.

Bernanke utsågs även till årets person i USA av tidskriften Time på onsdagen.