Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fed-åtstramning hotar stabiliteten

Annons

Det största hotet mot finansiell stabilitet är att USA:s centralbank börjar normalisera sin penningpolitik, enligt en IMF-rapport.

I rapporten inför helgens årsmöte i Washington pläderar IMF även för en bankunion i EU, så att förtroendet för bankerna i eurozonen återskapas.

Den förestående avvecklingen av Federal Reserves (Feds) stödköpsprogram, på 85 miljarder dollar per månad, har redan tryckt upp långräntor och lett till kapitalflykt från flera tillväxtländer. Men räntelyftet kan enligt IMF bli större än väntat, vilket kan slå mot likviditeten på marknaden.

IMF:s ekonomer höjer även ett varningens finger för Japan, där centralbanken är i färd med att fördubbla penningmängden på ett år för att få upp tillväxten och inflationen. Regeringen i Tokyo måste enligt IMF fullfölja sina finanspolitiska reformplaner, inklusive momshöjningar, för att undanröja risken för problematiska riskpremier på japanska statsobligationer.

Pressen på banker och regeringar i eurozonen har börjat avta, men vågen av kreditförluster i länder som Italien, Portugal och Spanien är inte över.

Enligt preliminära beräkningar kan spanska banker stå inför en våg av kreditförluster på 104 miljarder euro, vilket dock redan täcks av avsättningar. I Italien överstiger de befarade förlusterna bankernas avsättningar med cirka 53 miljarder euro, medan underskottet i avsättningarna i Portugal uppskattas till 8 miljarder euro.

Förlusterna i Italien och Portugal skulle dock kunna täckas av vinster från verksamheten i övrigt och måste inte kräva kapitaltillskott, enligt IMF.

Mer läsning

Annons