Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favoriterna gick direkt till final i Melodifestivalen

Favoriterna höll för trycket. Molly Sandén och Frans är vidare till final.
– Det är en mäktig känsla, man är så otroligt fokuserad. Det här är magiskt, säger Sandén till SVT.
Panetoz och Dolly Style får tävla vidare i Andra chansen. (TT)

Skrällen är ett faktum. Frans Jeppsson-Wall, som såg så bortkommen ut på repetitionerna under veckan charmade publiken på genrepet och blev något av en favorit. Och det höll hela vägen. Nu har han tagit sig vidare till final i Melodifestivalen - på debutförsöket dessutom.

– Jag känner att jag får en sån sjuk energi av publiken. Att ha en sådan publik i kväll gjorde allt, säger Frans till TT.

Han var barnartisten som svarade för sommarplågan "Who's da man" som sjuåring för tio år sedan. Under decenniet som gått sedan hans hyllning till Zlatan Ibrahimovic har Frans hållit sig undan rampljuset. Men hans tro på sig själv som artist har aldrig sviktat.

– Resan började när vi bara bestämde oss för att "fan, ska vi inte bara skicka in en låt till Melodifestivalen?". Men den verkliga resan började i måndags när jag kom hit. Det har varit fullt ös från morgon till kväll, berättar han.

Fortsättningen på resan kommer om två veckor, då han får framföra sitt bidrag på finalen i Friends arena. Där får han sällskap av storfavoriten Molly Sandén - och kanske också av Panteoz och Dolly Style, som båda är vidare till Andra chansen.

Storfavoriten lyckades

Att Molly Sandén går till final med "Youniverse" är det minst överraskande som hänt i årets Melodifestival. Kanske tröttnade hon på allt prat om favoritskap, för inför lördagskvällens deltävling försökte hon ödmjukt tona ned förväntningarna på henne.

– Jag går in med samma förutsättningar som alla andra även fast det har pratats i media. Det spelar ju ingen roll när det väl gäller, det är vad som sker där och då som spelar roll, sade hon till TT efter genrepet.

Men hon kan nog kosta på sig att konstatera att "Youniverse" har alla beståndsdelar som krävs för att lyckas i den här tävlingen. Så verkar ju åtminstone den röstande publiken tycka.

Molly Sandéns bidrag verkar i något av en egen, yogainfluerad, genre men hennes scenuttryck och röstförmåga hör till tävlingens absoluta toppskikt.

Exakt hur långt "Youniverse" kommer att gå återstår att se. Molly Sandén tänker i vilket fall inte ta ut någonting i förskott.

– Det är lite höga förväntningar att leva upp till så jag hoppas att folk tycker att det är bra, säger hon.

Så blir Andra chansen

I och med kvällens deltävling har tittarna nu fått höra samtliga bidrag från årets festival. Efter tävlingen avslöjades startordningen för nästa veckas Andra chansen, där varje bidrag får möta ett annat i en duell.

Panteoz, som tog sig vidare från kvällens tävling ställs mot Molly Pettersson Hammar och Dolly Style får möta Samir och Viktor.

Dessutom får Albin och Mattias möta Boris René och Isa får duellera mot Saraha.

Hyllade mångfalden

Under kvällen har Sarah Dawn Finer bjudit på balladskola, Lena Endre har läst Linda Bengtzings "Jag ljuger så bra" och Helena Bergström och Sissela Kyle dök upp i en förinspelad sketch.

Gina Dirawi avslöjade dessutom att Sarah Dawn Finers rollfigur Lynda Woodruff, som sågs i Melodifestivalen 2012 och 2013, kommer att återvända till festivalen "om några veckor".

Programledarna höll ett tal för mångfald där de slog fast att "i hela Sveriges fest får alla vara med". Därefter intog de scenen tillsammans med en kör, en solist och Jon Henrik Fjällgren, som kom på andra plats i förra årets festival. Tillsammans kombinerade de nationalsången med flera folkvisor översatta till olika språk och avslutade numret med raden "ja, jag vill leva jag vill dö på Jorden".

För Eclipse, Martin Stenmarck och Linda Bengtzing tog årets Melodifestivalresa slut i kväll. Eclipse slutade på femte plats, därefter kom Stenmarck och sist kom Bengtzing.

Totalt 4 592 313 röster räknades under kvällen, totalt drog man in 628 870 kronor.