Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastställt straff för cyklistdöd

Annons

Hovrätten fastställer straffet för den 20-årige man som åtalats för att ha kört ihjäl en 60-årig cyklist i Malmö i juni.

Malmö tingsrätt dömde mannen till tre års fängelse.

Det var i mitten av juni som cyklisten kördes ihjäl av den drogpåverkade 20-åringen vid en polisjakt i centrala Malmö. Enligt åtalet ska han ha försökt att köra på en polis, kört på en gångtrafikant och två cyklister. Hastigheten under biljakten uppges ha uppgått till 100 kilometer i timmen. Malmö tingsrätt menade dock att mannen inte dödat med uppsåt.

Hovrätten ogillar en av åtalspunkterna i tingsrättens dom. Det gäller en annan man som 20-åringen körde på under vansinnesfärden. Tingsrätten dömde den åtalade mannen för vållande till kroppsskada, men hovrätten bedömer att kroppsskadan i detta fall är ringa och att åtalspunkten därför bör ogillas.

Åklagaren yrkade i överklagandet på att mannen skulle dömas för dråp och att straffet därmed skulle skärpas. Mannen har erkänt grovt vållande till annans död och krävde i hovrätten ett mildare fängelsestraff. Hovrätten väljer dock samma brottsrubricering som tingsrätten - grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.

Mer läsning

Annons