Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsavgift bort för hyreshus

Annons

Ägare till hyresfastigheter kan komma att slippa kommunal fastighetsavgift, skriver flera medier.

En utredning som ser över frågan ska lämna sitt förslag efter nyår och dess ordförande Hases Per Sjöblom bekräftar för Dagens Nyheter att "mycket talar för att det blir ett sådant förslag".

Regeringen vill öka takten i bostadsbyggandet och i synnerhet för hyresrätter. Att de under många år har fått stå tillbaka för bostadsrätter beror på att byggbolagen tjänar mer pengar på dem och att deras avkastningskrav på 20 procent inte nås med att bygga hyresrätter.

Även frågan om huruvida hyresgäster ska få göra rot-avdrag ska besvaras av utredningen.

Tidningen skriver att utredningsdirektiven är glasklara på en punkt: Skatterna ska sänkas för hyresrätter i syfte att öka utbudet. Finansminister Anders Borg (M) har tidigare lovat att flera förslag för att få fart på bostadsbyggandet ska läggas i vår.

Att slopa fastighetsskatten kommer knappast att sätta fart på byggandet av hyresrätter tror Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

Det är för små belopp. Problemet ligger inte där utan i att konkurrensen inom byggsektorn är för dålig och lönsamhetskraven för höga. Det är närmast en oligopolmarknad. Det kanske kan bidra en aning men det ska mer till, säger han.

Allt fler aktörer har börjat efterlysa någon form av subventioner även om man sällan vill ta de ordet i sin mun.

Mer läsning

Annons