Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägare struntar i rasrisken

Rasrisken i niporna runt om i Sollefteå pratas det en hel del om. Att löv och trädgårdsavfall förvärrar situationen och ökar rasrisken är allmänt känt. Men benägenheten att tippa löv i nipkanterna fortsätter som vanligt.

- Det är svagt, tycker Åke Gullersbo, ras- och skredansvarig på kommunens samhällsbyggnadskontor.

Visst kan man förstå att det är lockande att när man städar tomten på våren och hösten slänga avfallet i nipkanten. Problemet är att när det blir större mängder löv så kväver man vegetation där under.

Vid ett kraftigare regn går vattnet igenom lövhögen och in i marken. Eftersom där inte finns något som binder marken kan ett skred inträffa.

- Nere från fotbollsplanerna på Risön ser man tydligt flera skred och några av dem är orsaken av att det där slängts löv, berättar Gullersbo.

Kommunen har ingen möjlighet att kontrollera detta.

Rent juridiskt är det för övrigt olagligt att slänga trädgårdsavfall på annans mark och i de flesta fall handlar det om kommunens mark.

- Det är faktiskt gratis att lämna in det på sopstationen, poängterar Åke Gullersbo.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68