Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fasta centraler för återvinning försämring för oss utanför serviceorter

Nu kan vi utan föreliggande information i landsbygdsgruppen med mera, läsa att det kommunala bolaget Miva storsatsar i landsbygden. I verkligheten planerar man för mindre driftskostnader och sämre service i landsbygden. Åtminstone för de drygt 16 000 landsbygdsbor som bor utanför serviceorterna.

Verksamheten gäller återvinningscentraler där man tydligen tänker bygga fasta i serviceorterna och plocka bort dagens mobila i övriga orter. Hur ser Mivas konsekvensbeskrivning för detta ut? När presenterades den för ägarna/kommunmedborgarna och de 16 000 personer som bor utanför serviceorterna?

Bygderådet Örnsköldsvik var mycket glada 2014 när kommunen efter påtryckning äntligen kom till skott med en landsbygdsstrategi, dock med dilemmat att den är underställd översiktsplanen som redan var antagen. Ansvarigt kommunalråd lovade dock att landsbygdssäkring och konsekvensbeskrivningar, innan beslut, skulle gälla inom kommunal verksamhet.

I vår kommun har 38 procent av befolkningen valt att bo på landsbygden och får därmed i olika servicegrader förhålla sig till staden. Av dessa 38 procent (21 000 personer) har 16 000 valt att bosätta sig utanför de fyra ”serviceorterna”, 78 procent av landsbygdsborna har alltså att förhålla sig till serviceorterna.

Läs också (insändare): Miva: Va-avgiften tar inte hänsyn till var du bor

Nu gäller det alltså återvinningen, det ska bli fasta återvinningsstationer på serviceorterna och omlandet plundras på de mobila. Öppethållandet en dag i veckan motsvarar, under helåret, betydligt mindre än dagens öppethållande.

Sedan står det att vi kan lämna grovsopor i serviceorten när vi gör våra andra ärenden (om det nu är öppet när jag ska till vårdcentralen). Ren uppmaning att även handla där, eller? Vad händer med våra små servicebutiker?

För 6,5 miljoner skulle nog investering i väldigt fina miljö- och arbetsvänliga mobila återvinningscentraler införskaffas, och 16 000 landsbygdsbor vore ännu nöjdare med sin kommunledning.

I huvudsak handlar detta om att Miva faktiskt följer den översiktsplan som gör beskrivningen ”serviceorter med omland” för det som borde heta serviceområde. Med denna felaktiga beskrivning så kan landsbygdsstrategin paradoxalt nog vara en nackdel för 16 000 landsbygdsbor i Örnsköldsviks kommun, vilket vi nu också ser exempel på.

Läs också (insändare): Samma solidariska Miva-princip borde även gälla för vägarna

Kommunens syn på lokal utveckling bör naturligtvis vara lika i landsbygden oberoende av vilken ort det gäller.

Att offentliga resurser samlas runt redan befintliga resurser är en naturlig utveckling som jag inte motsäger, men det får inte innebära att detta inte kan få ske och utvecklas på flera orter inom respektive serviceområde om förutsättningar ges. Jag delar landsbygdsstrategins syfte att stimulera samverkan för såväl offentlig som privat verksamhet inom respektive serviceområde.

Slutligen blir man ju lite förundrad över hur kommunens ägardirektiv för sina kommunala bolag ser ut.

Bengt Rönnqvist

Landsbygdsbo och ledamot HSSL Västernorrland

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel