Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartfylld skogshuggarcirkus landar i Sverige

Annons

Vi svenskar tycks ha ett omättligt sug efter skog, skägg och rutiga skjortor. Den kanadensiska cirkusgruppen Cirque Alfonse utlovar det och mer därtill i sin fartfyllda föreställning "Timber! " som i november sätts upp i flera svenska städer.

Fotografen Björn Larsson tilldelades i veckan Svenska fotobokspriset för sin dokumentation av den brandhärjade skogen i Tyresta nationalpark och den norske furugurun Lars Myttings fackbok om vedhuggning har lite oväntat blivit en storsäljare i Sverige.

På scenkonstfronten har koreografen Dorte Olesen redan riktat strålkastarljuset mot vedklyvande kvinnor och den 6 november, raka vägen från den kanadensiska timmerskogen, landar Cirque Alfonse i nycirkusmeckat Subtopia utanför Stockholm.

Yxor far genom luften

Nåja, kanske inte raka vägen - gruppens fartfyllda skogshuggarcirkus "Timber!" är på världsturné och tycks falla i god jord även bortom de mest uppenbart naturnördiga nationerna.

En förhandstitt på Alfonses hemsida visar en glädjefylld förställning, ackompanjerad av sång till banjo och fiol. Festligheterna hotar dock hela tiden att ta en ände med förskräckelse, eftersom yxor och sågar far genom luften. Det gör även de långkalsongklädda akrobaterna, varav flera tidigare arbetat med välrenommerade kompanier som Cirque du Soleil och svenska Cirkus Cirkör.

Cirque Alfonse grundades 2005 och dess kärna består av medlemmar ur famijen Carabinier Lépine från den lilla orten Saint-Alphonse-Rodriguez i Quebec. Det här är kompaniets andra föreställning, cirkusfamiljens första var en förstudie till "Timber!" och det är oklart om de gravitationstrotsande kanandensarna någonsin tänker lämna skogen.

Mer läsning

Annons