Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre specialister i Härnösands närvård

Specialistmottagningarna i Härnösand kommer att krympa i den nya närvården som genomförs nästa vår.

Det är ett besked i klartext från landstingsrådet Ewa Söderberg (s).

I ett interpellationssvar till Tommy Berggren i sjukvårdspartiet medger hon kommande neddragningar officiellt så här:

"Dimensionering av både lokaler, personal och utrustning ska utgå från Härnösandsbornas behov (cirka 25 000 invånare) av specialistmottagningar och kommer att anpassas därefter."

"Detta betyder minskningar jämfört med idag eftersom nuvarande personalbemanning och lokaler är större än uppdraget kräver."

Så tydligt har inte neddragningen uttryckts tidigare från politiskt håll och det ger vatten på kvarn för anställda som har vädrat stor oro.

Röntgen, laboratoriemedicin och annan "nödvändig medicinsk service" lovar Ewa Söderberg kommer att finnas kvar i Härnösand. Detsamma gäller onkologbehandlingar, med reservation för att skärpta regler för cytostatikahantering måste vägas in.

Mer detaljerat än så ville hon inte gå in på förändringarna när frågan debatterades på landstingets fullmäktigemöte.

Enligt Erica Sahlin (sjvp) talar man nu om att dra ner till mindre än hälften av specialisterna jämfört med i dag i Härnösand.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14