Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre sexualbrott och fler anmäls

Annons

Det begås färre sexualbrott och fler utsatta väljer att anmäla, enligt en enkätundersökning.

Det kanske kontrasterar mot en föreställning av hur det är, säger Thomas Hvitfeldt, utredare på Brå.

Av dem som säger att sig ha utsatts för sexbrott hävdar dessutom 58 procent att gärningsmannen var för dem okänd, och hela 41 procent säger att brottet skedde på allmän plats - tvärtemot den gängse uppfattningen att flertalet sexbrott sker i relationer och inomhus. Endast 13 procent uppger att gärningspersonen var en närstående och 30 procent av brotten ska ha skett i en bostad.

Där finns en problematik. De brott som sker i hemmet kanske man inte ser i den här typen av undersökning heller. Dels för att det kanske sker i grupper vi inte når och dels för att det är brott som det kanske är känsligare att berätta om, säger Thomas Hvitfeldt, utredare på Brå som publicerat delrapporten Utsatthet för brott som ingår i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2012.

Enligt den skattning som görs i rapporten begicks förra året 114 000 sexualbrott varav endast en femtedel, 22 800 stycken, polisanmäldes. Antalet sexualbrott under 2011 är det lägsta som uppmätts i NTU. Det högsta antalet noterades 2008: 220 000.

Siffrorna baserar sig på intervjuer med 13 000 slumpvis utvalda personer som svarat på frågor om vilka brott de utsatts för under det gångna året, och om de i så fall polisanmält.

Mer läsning

Annons