Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre oönskade kattungar efter lyckad kampanj

I sommar blir det troligtvis färre kattungar i Härnösand. Närmare 400 katter har kastrerats under årets första månader, efter en lyckad kampanj på Veterinärmottagningen Kusthöjden.

- Kastrering av djuren är inte bara att gå till veterinären, utan det är även att ta ett ansvar för sitt djur - och det är viktigt, säger veterinären Björn Sturnegk.

På bara några veckor, från första januari fram till förra veckan, har fler katter kastrerats på mottagningen än under hela förra året.

Björn Sturnegk tror att det beror på priset, som kunde sänkas rejält tack vare sponsorer. Ingreppet kostar i vanliga fall 500 kronor för en hankatt och 1 100 kronor för en honkatt, men under kampanjen gick det att komma undan för 50 respektive 450 kronor. Det lockade många kattägare att boka tid.

- Vi är väldigt nöjda och glada över detta, för kattpopulationens skull och även för vår egen del, säger Björn Sturnegk.

Våren är katternas naturliga parningstid. Framåt sommaren föds många kattungar och alla är inte önskade. I värsta fall lämnas de att dö när ägaren inte längre vill ta hand om dem.


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM