Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kör rattfulla

/

Svenskarna kör inte berusade lika ofta som för tio år sedan. Tätare poliskontroller och att vi dricker mindre alkohol är tänkbara orsaker.

Annons

Omkring 30 000 personer anmäls misstänkta för rattfylleri varje år. Bortsett från en minskning de senaste åren har anmälningarna ökat rejält sedan slutet av 90-talet. Men det visar snarare hur ofta polisen kontrollerar än att rattfylleriet blir vanligare.

I själva verket kör färre personer fulla i dag.

Vi ser en nedgång som inleddes när alkoholkonsumtionen började minska kring 2004, säger Henrik Hellborg, statistiker på Brottsförebyggande rådet (Brå), som i en färsk rapport studerat utvecklingen av rattfylleri.

Sambandet mellan hur mycket som dricks totalt och rattfylleriet i ett land är starkt, visar tidigare forskning.

Bilden stärks av att allt färre av de som som dör i trafiken är rattfulla. Mer än var fjärde förare (över 50 personer) som omkom 2003 var berusad medan knappt var femte förare (18 personer) som omkom förra året körde rattfull.

I en enkät från Trafikverket i fjol svarade dessutom färre personer än tidigare att de hade kört med alkohol i kroppen.

Polisen har de senaste åren satsat stort på att kontrollera nykterhet. Förra året gjordes omkring 2,5 miljoner "blås", en miljon fler än 2003.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, bedömer att de ökande kontrollerna har stor betydelse.

Det har ett väldigt preventivt värde. Det sambandet är klarlagt, inte bara i Sverige utan också i andra länder. Förarna får en signal om att risken för upptäckt är stor. De man lyckas fånga får sig dessutom en tankeställare, säger han.

Många av de som kör påverkade är alkoholister.

Ganska få av dem kör för fort. Ofta är de helt enkelt så berusade att de somnar vid ratten, säger Tingvall.

Fakta: Rattfylleri
Gränsen för rattfylleri är 0,1 mg alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet.För grovt rattfylleri ligger gränsen på 0,5 mg alkohol, ungefär 1,0 promille i blodet.Brottet ger böter eller fängelse i högst sex månader eller fängelse i högst två år om det är grovt.Vid kontroll blåser föraren i ett sållningsinstrument. Om värdet är över gränsen blåser den misstänkte i ett bevisinstrument två gånger med 6–8 minuters mellanrum.
Källa: Polisen. (TT)

Mer läsning

Annons