Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre inbrott trots inbrottsvåg

Annons

Under hösten har en inbrottsvåg svept fram över Sverige. Bara i Värmland fördubblades antalet bostadsinbrott i november.

Trots det har det totala antalet inbrott i lägenheter och villor sjunkit i år.

Med höstmörkret kommer inbrottstjuvarna.

November månad var nervös för boende och polisen i bland annat Skåne och Värmland. Bara under den månaden steg antalet fullbordade inbrott och inbrottsförsök i villor och lägenheter med 39 procent i Skåne jämfört med motsvarande månad i fjol. För Värmlands del innebar november en ökning med hela 97 procent.

Redan i september och oktober drabbades Boden av en inbrottsvåg. Ett 20-tal inbrott begicks innan de misstänkta i ligan kunde gripas.

Men annars har antalet fullbordade inbrott och inbrottsförsök i lägenheter och villor sjunkit i Sverige i år. Fram till och med november gjordes 18 554 sådana anmälningar, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Det är en minskning med 876 anmälningar eller fem procent.

Kalle Wallin, enhetschef vid Rikspolisstyrelsen, säger att man ska vara försiktig med att dra snabba slutsatser.

Samtidigt säger han att polisen genomfört några åtgärder som delvis kan förklara att det sker färre bostadsinbrott.

Det är bland annat satsningen mot livsstilskriminella som innebär att vi punktmarkerar ett antal individer som vi plockat ut. Där tycker vi att man kan se en klar koppling till nedgången bland tillgreppsbrott, säger Wallin.

Även om de flesta inbrott inte blir personuppklarade har polisens punktmarkering en störande effekt, enligt honom.

Mer läsning

Annons