Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre biofilmer efter digitaliseringen

Annons

Digitaliseringen av landets biografer har lett till fler besökare och föreställningar - men även till att färre filmer visas, skriver Filminstitutet i en ny rapport. Framför allt är det filmer från fjärran länder som blir lidande.

Runt om i landet har en digital vita duken-revolution ägt rum. Vid årsskiftet hade 80 procent av biograferna bytt till digital utrustning mot 35 procent ett år tidigare. Inför satsningen fanns det farhågor om att förändringen skulle slå mot smala indiefilmer, men så har inte varit fallet visar en rapport från Svenska Filminstitutet, SFI.

Det fanns de som sade att digitaliseringen bara skulle gynna de breda filmerna, men den oron har inte förverkligats. Många av våra biografer vågar prova flera olika typer av filmer och inte bara Hollywood-filmer, säger Rickard Gramfors, projektledare för digitaliseringen på Folkets Hus och Parker.

Färre amerikanska filmer

För biografer på mindre orter har digitaliseringen nästan enbart varit positiv. Filmer får premiär tidigare eftersom biograferna inte måste vänta på rullar från storstäderna och utbudet är större. Sett över hela landet hade dock 17 procent färre filmtitlar premiär än året innan. Bland annat visades färre filmer från USA, men de stora förlorarna var filmer från länder utanför USA och Europa. Under 2012 var bara 8 av totalt 216 filmer från andra regioner.

Den ökade möjligheten till bredare lanseringar som digitaliseringen medför kan minska utrymmet för nya titlar, säger Johan Fröberg, analyschef på SFI och en av författarna bakom rapporten.

Totalt ökade besöken på digitala biografer med 16 procent under 2012 och med 12 procent på hela marknaden. Frågan är hur länge de gamla biograferna kan hålla ut.

Det finns en risk att det försvinner biografer, säger Rickard Gramfors om de omkring 50 biografer på Folkets Hus och Parker som ännu inte har haft råd att genomföra teknikskiftet.

Mer läsning

Annons