Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt att hänga ut pedofiler

Annons

På nätet varnas för dömda pedofiler. Men det finns inga belägg för att varningarna hjälper. Tvärtom, anser forskare, psykologer och polis. Varningarna snarare ökar än minskar risken för övergrepp.

Röster höjs för att dömda pedofiler ska hängas ut med namn på Facebook, varningssajter och debattforum, såväl som genom domar som delas ut i grannars brevlådor. Argumentet är att man vill skydda andra barn från att utsättas för övergrepp av den som avtjänat sitt straff.

Men tillvägagångssättet har inget vetenskapligt stöd. Erfarenheter från Storbritannien och USA visar att uthängningarna inte fungerar som det är tänkt. Antingen har de ingen effekt alls, eller så ökar de risken att den dömde begår nya övergrepp, enligt psykiatriprofessor Niklas Långström vid Kriminalvården.

Forskningen antyder att om förövare hängs ut och isoleras socialt så riskerar man att förmågan att avhålla sig från brott försämras, säger han.

Uthängningarna kan också ge en falsk känsla av trygghet. 90 procent av de dömda sexualbrottsförövarna är nämligen inte tidigare kända för sexualbrott. Och statistiken visar att förövaren sällan är "en ful gubbe i kvarteret". De som våldtar barn i åldern 0-11 är vanligtvis familjemedlemmar eller släktingar.

Mer läsning

Annons