Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig björn var skadad och mager

Den björnhanne som dödade en jägare i Valsjöbyn i Jämtland i höstas var skadad och utsvulten. Det framgår av polisutredningen av den uppmärksammade händelsen.

- Djuret var halt. Vi tror att björnen kan ha blivit påkörd och att ett bakben läkt ihop felaktigt. När den samtidigt saknade en tand kan det ha påverkat beteendet. Den kan ha haft det svårt att livnära sig, säger Andrew Sörenson vid Jämtlandspolisen till SVT Mittnytt.

När björnen sköts vägde den bara 150 kilo och var mycket mager. Den saknade helt det fettlager som behövs inför den långa vintersömnen i idet. En normalstor björnhanne brukar väga omkring 200 kilo på hösten.

Händelsen blev mycket omskriven eftersom det är extremt sällsynt att björnar dödar människor i Europa. Björnen dödade även jägarens hund. När den sköts befann den sig på en plats där det fanns slaktrester. Det kan ha varit dessa som lockade björnen fram till byn.

Polisen har med hjälp av DNA-tester konstaterat att det var rätt björn som sköts. Björnens DNA matchade spår som återfunnits på den dödade jägarens kläder.


/Allehanda.se