Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgstark barnbok med underfundig humor

Tilde Tideli gör kläder som uppskattas av nästan alla.
Filmstjärnor som vill glänsa på röda mattan, spioner som vill kunna åla sig fram över schackrutiga golv utan att bli upptäckta, en dykardräkt för en fisk som vill gå på land eller eld-i-ballong-byxor för den som vill flyga utan flygplan.

Tilde Tideli sitter i sin syateljé och syr en brudklänning till en elefantdrottning när marken börjar skaka. Då börjar också äventyret i Hans Forsells barnbok "Tilde Tideli och Kärntrollet".

Hans Forsell från Härnösand har jobbat i flera år med barnboken om Tilde Tideli och Kärntrollet, en kapitelbok för barn mellan 7 och 11 år.

Hans Forsell är en driven illustratör och driver fram berättelsen i ett ständigt samspel mellan text och bild. Hans förhoppning är uppenbart att steget att börja läsa kapitelböcker blir lättare att ta när det finns en stor och detaljrik bild i färg på nästan varje uppslag.

Tilde har en medhjälpare i syateljén, Hulda. Hon har också en hund, en bulldogg som heter Bugglas. Istället för bil har de en "tricoped", ett fordon med tre hjul som ser ut ungefär som ett flygplan utan vingar.

Ögonbjörk, humloped, pratande granar, Kent Kentaur är några som Tilde Tideli och Hulda stöter på när de går till botten med frågan om varför marken börjat skaka.

Troligen är det här första boken i en serie om Tilde Tidelis äventyr. Förhoppningsvis upptäcker många barn det här första äventyret med sin underfundiga humor och skruvade karaktärer.