Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgen växer i skogen


Under en vecka i maj lånade Saara Harju ut sitt Galleri Skatan i Nyadal till Hjördis Lundmark, som är en av pionjärerna inom svampfärgningsområdet.

Namnet på utställningen i denna ljusa och inbjudande lokal var “Färgsvampar och svampfärgning”, och där visades ett flertal prov på vilka färger som kan utvinnas ur skogens gömda skatt. Denna titel återkommer även på hennes och Hans Marklunds omfattande bok i ämnet.

Kunskapen om svampfärgning är relativt ny, och i tidigare nämnda bok får man bland annat veta att en svamp med ett tillbakadraget utseende kan ge de mest intensiva och härliga färgskalor, beroende på vilket material man väljer att färga. En gråbrun och oansenlig svamp kan ge en djupt lila eller en ockraliknande gul färg.

Nämnas skall också att det är svampens fruktkroppar man torkar och använder. Själva svampen växer ju som bekant under marken. Hjördis betonade att hon inte är en “hantverksmänniska” utan många av de stickade alstren som visades upp var tillverkade av goda vänner.

– De finns med för att visa vad man kan skapa, säger hon, personligen är jag mest intresserad av den kemiska processen och vetenskapen bakom färgframställningen.

Vill man veta mer om denna vetenskap kan man gå in på hemsidan www.lystickan.se. Där finns även uppgifter hur man kan köpa ovan nämnda bok.

Elinor

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel