Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färga din vardag

Grön av avund, svartsjuk, att se rött, ”feeling blue”. Färger har större effekt på oss människor än vad vi kan ana. Forskare har nu kommit fram till att vi alla består av ljus som vibrerar i olika frekvenser och därmed frambringar färger.

Annons

Att färger kan ändra hur vi mår är ett välkänt faktum. Vi har blå tapeter i sovrummen för att kunna slappna av och gula i köket för att känna oss mer kreativa när vi lagar mat. Kunskapen om färgernas inverkan på människan är mycket gammal. Egyptierna, grekerna, indianerna och kineserna är bara några av de folkslag som är insatta i ämnet. I den moderna västvärlden har vi dock inte insett värdet i färgterapi, förrän nu. Massörer och andra terapeuter använder sig av oljor gjorda av örter och andra medlemmar i växtriket. Inte bara för doftens skull, utan även för färgernas inverkan på kroppen.

NATURLIG FÄRG
Karin Kranz är utbildad inom ämnet och arbetar bland annat med färger.
Vi är de färger vi väljer. De berättar om vem vi är, hur vi mår, hur vi
uttrycker oss själva och så vidare. En annan viktig del är att det inte är jag
som säger vad du ska göra med ditt liv, utan det är du själv som väljer
dina färger. Färgerna berättar om hur vi har det i vår fysiska kropp, våra känslor, tankar och även hur det står till med vår själ, säger Karin Kranz.
All färg som används är naturlig. Utvunnen ur örter, medicinalväxter och grönsaker.
Varje flaska innehåller två skikt med färg. Det ena innehåller mer vatten medan det andra baseras mest på olja.
Grundreceptet är det samma som Kleopatras skönhetsrecept, säger Karin Krantz. Hälften vatten, hälften olja som skakas ihop.

MÄNNISKORS AURA
Skaparen av aura-soma hette Vicky Wall och kom från England. Från början var hon apotekarlärling och sedan aktiv fotvårdsspecialist under hela sitt yrkesverksamma liv. Som gammal blev hon blind, men började kunna se människors aura i stället. Något som hon kunnat göra tidigare i sitt liv. Som av en tillfällighet en natt skapade hon den första aura-somaflaskan som hon döpte till solskensflaskan. Hon gjorde några fler flaskor och tog med dem på en mässa för att sälja som skönhetsmedel. Flaskorna försvann som smör i solsken och Vicky kunde inte riktigt förstå varför. Sedan började folk att ringa till henne och rapportera att de hade tillfrisknat från sina fysiska symptom och då insåg hon att det var något mycket mera än bara ett skönhetsmedel.

HJÄLP VID SKRIVKRAMP
Karin Krantz lyfter fram två planscher som visar två människor som på olika vis omges av färger. Det kallas för chakrasystem. Färgerna är i samma rangordning som på regnbågen. Från rött längst ner vid benen, via orange, gult, grönt, blått, lila och indigo längst upp på hjässan.
Beroende på hur man blandar dessa örter och växter så får man olika färger och färgerna står för olika funktioner. Först och främst har vi det som kallas för pomander.
Ordet pomander härstammar från sexton-, sjuttonhundratalet och betyder bukett. Det var så att i de gamla, smutsiga domstolarna stod en bukett med 47 olika örter och växter framme vid domaren för att denne skulle kunna tänka lite klarare och för att det ansågs vara rengörande. En pomander jobbar väldigt nära den fysiska kroppen och påverkar väldigt starkt. För att ta några exempel så är turkos pomander bra mot hjärtklappning och guld pomander är bra om man är nervös. Den gröna innehåller mycket eukalyptus och är bra för lungor. Kvintessenserna har en mer öppnande effekt vid exempelvis meditation och eftertanke. Kvintessens sägs även hjälpa mot skrivkramp och ökar kreativiteten.


Tips på böcker i ämnet:
Färg i vardag och i terapi av Carl Rydberg, ICA-förlaget
Färghealing och mirakel av Vicky Wall, Herkules förlagMATS HELLI

UNG

Mer läsning

Annons