Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fantastiska naturbilder visades i Sollefteå

Naturfotograf Lennart Sjödin visade bilder och berättade för medlemmar i Svenska turistföreningens lokalavdelning i Sollefteå den 13/11. Han började med att prata om fotoutrustning och hur bilden påverkas av till exempel bländare och exponeringstid.

Temat för kvällen var sedan året i bilder. Vinterbilderna där färgerna mest var vitt och svart. Granar som man ju vet är gröna blir gråsvarta i vinterljus. Älgar och rådjur hade han fotograferat där de försökte att ta sig fram i djupsnön och han berättade att det är fram i mars som är den mest kritiska tiden om de skall överleva.

Detta då den näringsreserv som de byggde upp under sommaren och hösten börjar ta slut. Orr-och tjäderspel förkunnade att våren kommit. Björnarna kom nu också fram ur sina iden. Fina bilder på fåglar visades både på sådana som häckar här och på dem som var på genomresa till häckningsplatser i fjälltrakterna.

Att göken lägger sina ägg i andras bon är allmänt känt. Lennart berättade att en gök alltid väljer samma art att lägga sina ägg hos medan en annan gök alltid söker upp fågelbon tillhörande en annan art. Vi fick på sommarbilderna se vackra blommor och fjärilar. Svampar och några jaktbilder fick representera hösten. Lennart är både jägare och fotograf men han föredrar det senare då han kan syssla med det hela året. Den planerade visningen avslutades med att vintern gjorde sitt intåg.

Kaffe och kaka serverades och samtidigt gavs det möjlighet att diskutera det som hade visats. Lennart visade ytterligare några bilder och berättade hur han lyckats att fånga det aktuella djuret på bild. De många timmar han suttit i gömslen hela nätter för att eventuellt få de objekt han sökte. Många gånger fick han på förmiddagen sömnig krypa fram ur gömslet utan att ha fått den järv eller björn han hoppats kunna få på bild. Samtliga närvarande var mycket nöjda och imponerade av vad de fått se.

Kent Edin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel