Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fansen med när Hep Stars firar 50

Annons

Med långa frisyrer, galna fans och hitlåtar som "Cadillac" tog Hep Stars Sverige med storm på 1960-talet. Nu firar bandet 50 år.

Det har gått väldigt fort, säger frontfiguren Svenne Hedlund.

Året är 1965. Bandet Hep Stars, som precis har börjat få fart på karriären, sitter i en turnébil på väg mot Dalarna. De rattar in det prestigefulla radioprogrammet "Tio i topp" och hör till sin häpnad att de har hela tre låtar på topplistan, varav en på första plats.

Vi stannade bilen och hoppade ut, tjoade och tjimmade och dansade runt bilen. Vi var så glada, det var något helt fantastiskt! Och sedan var cirkusen i full gång, berättar Svenne Hedlund.

Fansen slet i kläderna

Karriären i Hep Stars började 1964 efter att han tidigare sjungit i Clifftones. Det skulle visa sig vara ett lyckat byte. 1966 stod Hep Stars för hela tio procent av all skivförsäljning i Sverige och var de än turnerade möttes de av massor av fans.

Kärleken från fansen kunde ibland vara kostsam. Vid ett tillfälle när Svenne Hedlund försökte fly undan en hop av anstormande tonårsflickor bröt han benet.

Man fick passa sig för de slet i håret och de slet i kläderna. De skulle ju ha souvenirer och så, säger Svenne Hedlund och skrattar.

Nu är hysterin kring Hep Stars av förklarliga skäl inte lika stort som på 1960-talet, men några fans hyser fortfarande en stark kärlek till bandet.

Vi ska till Avesta på turné och då kommer fyra tjejer dit som vi förut kallade för Avesta-brudarna. De åkte runt i Dalarna och såg oss på 1960-talet, det var någons mamma som skjutsade dem, och nu ska de se oss igen.

Ger ut ny skiva

Spelningen i Avesta är en del av en omfattande Sverigeturné som drar i gång den 16 februari för att markera Hep Stars 50-årsjubileum. Dessutom släpper bandet en ny skiva, "The Hep Stars - 50th anniversary", med gamla Hep Stars-låtar, Elvis Presley-låtar och en nyskriven låt av Per Gessle.

I och med att vi har kört låtarna på scenen i så många år har de vuxit fram och fått ett litet annorlunda stuk på den nya skivan. "Cadillac" är till exempel betydligt rockigare än originallåten, säger Svenne Hedlund.

När han själv lyssnar på musik blir det mycket Cliff Richard, Elvis Presley och Bobby Vee. Däremot lyssnar han sällan på Hep Stars egna skivor från 60-talet.

Nej, jag är ingen tillbakalängtare på det sättet. Det är klart att det var en kul tid, men då skulle man behöva vara i samma ålder också. Om jag skulle åka tillbaka som jag är nu så skulle jag nog inte hänga med i svängarna, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons